Chlorella
to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów. W swoim składzie zawiera
bardzo duże ilości witamin i minerałów. 60 procent chlorelli stanowi
białko, które zawiera dziewiętnaście aminokwasów. Chlorella bogata jest
również w witaminę B12, której ma w swoim składzie więcej niż wątroba
wołowa, witaminę A, beta karoten, żelazo czy cynk . Dostarcza
naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy
więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też,
że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do
dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż
wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z
toksyn. Chlorella
jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu – stąd też wzięła się jej
nazwa. Chlorofil występuje w organizmach samożywnych (rośliny, algi,
bakterie fotosyntetyzujące) i jest odpowiedzialny jest za dostarczanie
energii pozyskanej w procesie fotosyntezy. Odgrywa także niezwykle
ważną rolę w usuwaniu toksycznych substancji ze wszystkich komórek. Udowodniona zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń to
prawdziwa ulga dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest
wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka. W ciągu
jednej minuty przez wątrobę przepływa nawet do 1,5 litra krwi, która
czeka na oczyszczenie.
Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne,
które mogą występować w jedzeniu, piciu, kosmetykach, wdychanym,
zanieczyszczonym powietrzu czy lekach. Nawet jeśli prowadzimy zdrowy
tryb życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody
i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na
absorbcję toksyn i obciążenie wątroby.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz