Do mikstury używamy tylko polskiego czosnku ! |
Składniki :
1 szklanka drobno posiekanego czosnku
4 łyżki startego na tarce o małych oczkach korzenia chrzanu
4 szklanki octu jabłkowego
5 łyżek miodu
Sposób wykonania :
Czosnek i chrzan wsyp do dużego ( około 2 l słoja ). Zalewamy octem, słój zamykamy wieczkiem i odstawiamy na parapet na 10 dni. Codziennie wstrząsamy słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przecedzamy przez sitko lub gazę. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Otrzymany płyn przelewamy do słoiczków lub buteleczek, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zastosowanie :
Pijemy 3 razy dziennie po 2 łyżki, rozcieńczając przegotowaną , ciepłą wodą . Miksturę stosujemy podczas przeziębień i grypy.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz