środa, 10 lutego 2021

Herbatka antywirusowa z oregano.

 

Oregano służy nie tylko jako przyprawa w kuchni.


Składniki :
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka sproszkowanego korzenia lukrecji
0,5 l wody ( 2 szklanki po 250 ml )
3 goździki
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30 g gliceryny
miód pszczeli ( około 1 - 2 łyżki )

Sposób wykonania :
 Wymieszaj ze sobą oregano, korzeń lukrecji oraz tymianek. Mieszankę ziołową wsyp do niedużego garnka najlepiej emaliowanego, zalej wodą , wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia, dodaj cynamon oraz pokruszone w moździerzu goździki i odstaw do naciągnięcia pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie przecedzamy przez gazę lub gęste sitko, dodajemy sok z cytryny, glicerynę oraz dosładzamy do smaku miodem, całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżeczką .

                                             Stosowanie :
 Herbatkę pij przy infekcjach wirusowych 3 - 4 razy dziennie po 1 łyżce.
 

 Oregano unieszkodliwia wirusy dzięki aktywnej substancji >karwakrol< znajdującej się w jego olejkach eterycznych.
 Herbatkę przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce na dolnej półce.



   
        Życzę zdrowia !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz