poniedziałek, 7 sierpnia 2023

Spożywanie melonów zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca.

 

 

Melon to bogactwo witamin, przede wszystkim A i C oraz witamin z grupy B, a także koniecznych dla naszego zdrowia mikro i makroelementów. Dlatego melony są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Szereg ich dobroczynnych właściwości wpływa na zdecydowanie lepsze funkcjonowanie naszego organizmu. Melony obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Zawarte w melonach składniki mają wpływ na obniżenie poziomu lepkości krwi, dzięki czemu działają przeciwzakrzepowo. Dlatego spożywanie melonów zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca. Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci. Oczyszczają organizm z toksyn i nadmiaru wody, dzięki czemu łatwiej zwalczyć zbędne kilogramy i cellulit. Melony zapobiegają także stanom depresyjnym i powstawaniu  nowotworów, wzmacniają pamięć i inne funkcje poznawcze naszego mózgu. Warto jeść je latem, dzięki nim, nasza opalenizna dłużej się utrzyma. Aby skutecznie zadbać o zdrowie serca, wystarczy zjeść 150 gramów melona dziennie. Najlepiej smakuje jako dodatek do śniadania. Należy on bowiem do grupy owoców, które szybko fermentują w żołądku, stąd też nie zaleca się jego spożywania w godzinach wieczornych. Melon jest niskokaloryczny (36 kcal/100 g), ale zawiera stosunkowo dużo cukrów prostych, w związku z czym ma średni indeks glikemiczny (IG = 62) oraz średni ładunek glikemiczny (ŁG = 11,3). Melon jest dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, a także potasu. Jak przechowywać melona ? Jeśli melon nie jest jeszcze całkowicie dojrzały, można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, aż do momentu, gdy zacznie wydzielać słodki zapach. Dojrzały melon najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie zachowa swoją świeżość przez około tydzień.

 


 

 

  Życzę dużo zdrowia !

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz