Składniki :
1/2 szklanki suszonego ziela macierzanki
1 i 1/2 szklanki wody
1 szklanka płynnego miodu ( najlepszy będzie spadziowy, leśny, lipowy, wielokwiatowy )
Sposób wykonania :
Ziele macierzanki wsyp do garnuszka (najlepiej emaliowanego), zalej wrzątkiem. Garnek postaw na ogniu i gotuj pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 4 minuty. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie przecedź przez wyjałowioną gazę , wyciśnij resztki płynu z ziela. Do lekko ciepłego wywaru dodaj miód, dokładnie wymieszaj, aby cały miód się rozpuścił. Przelej syrop do wyparzonego suchego słoika lub butelki, szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce na dolnej półce.
Stosowanie :
Dorośli po 1 łyżce syropu 3-5 razy dziennie. Dzieci po 1 łyżeczce 3-5 razy dziennie. Zapobiegawczo dorośli 2 razy dziennie po łyżce, dzieci 2 razy dziennie po łyżeczce. Ostatnią dawkę pijemy przed snem.
Właściwości :
Syrop ten jest pomocny w leczeniu zapalenia oskrzeli, płuc, przeziębieniu itp. Ułatwia oddychanie, ma działanie wykrztuśne, Pomaga zregenerować błony śluzowe dróg oddechowych podrażnionych podczas infekcji. Unieszkodliwia bakterie chorobotwórcze namnażające się w naszym gardle oraz oskrzelach, ma działanie rozgrzewające. Zmniejsza ataki kaszlu, Jest bardzo pomocny dla osób z przeziębieniem lub grypą.
Ciekawostki :
Macierzanka potrafi unieszkodliwić nawet te bakterie, które są oporne na działanie antybiotyków. Stanowi też źródło substancji przeciwnowotworowych dzięki wysokiemu stężeniu karwakrolu.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz