Kapusta ma wiele zdrowotnych właściwości. |
Składniki :
główka białej kapusty
Sposób wykonania :
Kapustę oczyść, dokładnie umyj liście, wyciśnij sok w sokowirówce, a najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej.
Stosowanie i właściwości :
Świeżo wyciśnięty sok wypij 30 minut przed każdym posiłkiem w ilości 100 - 200 ml. Najlepiej jest wycisnąć sok tuż przed wypiciem, można też wycisnąć trochę więcej soku np. na cały dzień i przechowywać go w lodówce. Dr Garnett Cheney, profesor medycyny Uniwersytetu w Stanford już w latach 50 udowodnił w swoich badaniach, że sok ze świeżej kapusty wykazuje dobroczynne działanie na owrzodzenia żołądka i może zmniejszać refluks. Według doktora 100 - 200 ml świeżego soku z białej kapusty wypitego ok. 30 minut przed każdym posiłkiem może wyleczyć wrzody żołądka w zaledwie dwa tygodnie. Sok z kapusty wspomaga także nasz organizm w usuwaniu substancji kancerogennych, co jest bardzo istotne w profilaktyce chorób nowotworowych. Dodatkowo przyspiesza on gojenie się ran i spowalnia procesy starzenia się skóry.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz