Chociaż
są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe
rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością.
Na
przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy więcej sulforafanu niż
dojrzałe brokuły. Substancja ta utrudnia rozwój bakterii Helicobacter pylori wywołującej
wrzody żołądka i dwunastnicy. Kiełki pszenicy są natomiast jednym z
najbogatszych źródeł witaminy E. Wymiata ona z naszego organizmu wolne
rodniki, a tym samym znacznie opóźnia proces starzenia się naszego
organizmu, a chyba każdy z nas chce być jak najdłużej młody.
Młode
pędy słonecznika zawierają duże ilości witaminy D, rzadko spotykanej w
roślinach. Zapobiega ona depresji oraz chorobą autoimmunologicznym, np.
reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
Tak więc warto jeść kiełki.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz