niedziela, 9 kwietnia 2023

Kiełki - to prawdziwa witaminowa bomba !

   

 

 

Chociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością.
Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy więcej sulforafanu niż dojrzałe brokuły. Substancja ta utrudnia rozwój bakterii Helicobacter pylori wywołującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Kiełki pszenicy są natomiast jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Wymiata ona z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym znacznie opóźnia proces starzenia się naszego organizmu, a chyba każdy z nas chce być jak najdłużej młody. 
 Młode pędy słonecznika zawierają duże ilości witaminy D, rzadko spotykanej w roślinach. Zapobiega ona depresji oraz chorobą autoimmunologicznym, np. reumatoidalnemu zapaleniu stawów. 
 Tak więc warto jeść kiełki.

 

      Życzę zdrowia !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz