Kasza
jaglana sporządzana jest z prosa. Kasza jaglana to jedna z niewielu
kasz o działaniu zasadotwórczym. Odkwasza nasz organizm i wspomaga jego
oczyszczanie z toksyn. Wykazuje także właściwości antybakteryjne,
przeciwgrzybiczne oraz reguluje trawienie. Polecana jest przy
niestrawnościach, ponieważ dzięki zawartości błonnika usuwa z jelit
zalegające resztki jedzenia i zbędne produkty przemiany materii. Dzięki
zawartej w niej krzemionce przyczynia się do zdrowia włosów, paznokci
oraz skóry.
Kasza
jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu.
Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę
bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości
antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar
wydzieliny), dlatego jest dobrym domowym lekarstwem na katar.
Pozdrawiam !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz