czwartek, 13 kwietnia 2023

Jedzmy jajka, są bardzo zdrowe !

 

Jajka kurze.

 

 Jajka są źródłem wielu witamin między innymi : A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych : fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu oraz jodu.  Jajko zjedzone rano dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Jajka są nisko kaloryczne, zawierają wzorcowe białko, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Żółtko jajka jest doskonałym źródłem choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu. Żółtko zawiera także luteinę , która poprawia widzenie, chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Zawarta w jajku luteina i zeaksantyna mają właściwości obniżające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, a także chorób serca. Spożywanie jajek sprzyja odchudzaniu i pomaga zachować zdrową sylwetkę . Jedno jajko o masie około 60 g to zaledwie 81 kcal. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jajka, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas. Mitem jest, że nie można jeść jajek ze względu na cholesterol. Naukowe opinie dotyczące cholesterolu zawartego w jajach zmieniły się w ostatnich latach. Tak więc warto wprowadzić jajka do swojej codziennej diety. Oczywiście najlepsze i najzdrowsze jajka to te z własnego kurnika. Jeśli już kupujemy jajka, to warto kupować z hodowli ekologicznych od kur na wolnym wybiegu, gdzie nie są stosowane pasze z GMO.

 

Jajka możemy podawać na wiele sposobów.

 


  Życzę zdrowia ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz