Pola uprawne rzepaku. |
Olej
rzepakowy nie cieszy się tak dobrą opinią, na jaką zasługuje, a to z
powodów historycznych. Kiedyś uprawiany rzepak zawierał szkodliwy dla
zdrowia kwas erukowy, ale już od 20 lat w Polsce uprawiane są wyłącznie
odmiany bezerukowe. W dodatku ulepszony olej nie jest odmianą
genetycznie zmodyfikowaną ! Tłuszcz roślinny, jakim jest olej, jest nam
potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów
tłuszczowych - linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Organizm
potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu
krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry. Warto więc pić dziennie 2
łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, a jeszcze lepiej kupić
sobie olej lniany, który zawiera jeszcze więcej kwasów omega-3 ! Picie
tych olei zmniejsza zawartość złego cholesterolu w naszym organizmie !
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz