Korzeń imbiru. |
Składniki :
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 jabłka
100 ml oleju
10 g wosku pszczelego ( możesz go kupić w aptece lub u pszczelarza )
Sposób wykonania :
W
rondelku podgrzej olej, dodaj starte na tarce jabłko oraz cynamon i
imbir. Całość gotuj na niedużym ogniu przez około pół godziny, co pewien
czas zamieszaj. Następnie płyn przecedź przez sitko i ponownie wlej do
rondelka. Teraz dodaj wosk pszczeli. Całość podgrzewaj na małym ogniu
tak długo, aż wosk się całkiem roztopi. Otrzymaną maść przełóż do
słoiczka, słoiczek zamknij. Odstaw do wystygnięcia.
Zastosowanie :
Otrzymaną
maścią nacieraj zziębnięte stopy i dłonie. Wmasowuj ją starannie w
skórę. Zawarte w cynamonie i imbirze składniki nie tylko poprawiają
krążenie krwi, rozgrzewają , ale także dezynfekują , zabijają zarazki.
Okres przydatności :
2-3 miesiące w temperaturze pokojowej.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz