Składniki :
50 g koszyczków rumianku
50 g ziela skrzypu
50 g ziela fiołka trójbarwnego
30 g liścia mącznicy
Sposób wykonania :
Wszystkie zioła wymieszaj dokładnie. Wsyp do czystego suchego słoja, zamknij wieczkiem. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Stosowanie :
Zalej 1 łyżkę stołową ziołowej mieszanki szklanką wrzątku (250 ml), gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 minuty, następnie odstaw na 10 minut. Następnie przecedź przez sitko i pij po szklance ciepłego odwaru 3 razy dziennie między posiłkami.
Właściwości :
Odwar ten dobrze sprawdza się przy zapaleniu pęcherza. Działa przeciwzapalnie, odkażająco, rozkurczowo oraz moczopędnie.
Uwaga:
Choć rumianek uchodzi za środek łagodny, niektóre osoby może uczulać. Powinny na niego uważać osoby uczulone na seler, orzechy i cynamon.
Życzę dużo zdrowia !

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz