Kwiaty stokrotki pospolitej. |
Składniki :
2 garście świeżo zebranych kwiatów stokrotki pospolitej
2 szklanki cukru
2 cytryny
250 - 300 ml wody ( najlepiej źródlanej )
Sposób wykonania :
Kwiaty stokrotki wrzuć do emaliowanego garnka, dodaj szklankę cukru oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, ubij łyżką i odstaw w ciepłe miejsce na noc. Garnek przykryj ściereczką , aby do środka nie dostały się zanieczyszczenia ( np. muszki ). Na drugi dzień wlej do garnka wodę , wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Po zagotowaniu zdejmij garnek z ognia, odstaw do przestygnięcia. Lekko ciepły syrop przecedź przez gazę złożoną we czworo lub lniane płótno, wyciśnij dokładnie resztki płynu z kwiatów. Do otrzymanego soku dodaj drugą szklankę cukru oraz sok wyciśnięty z 2 cytryny, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu, zagotuj i gotuj na niedużym ogniu, aż syrop zgęstnieje, będzie się zlewał z łyżki cienkim strumieniem. Gorący syrop rozlej natychmiast do małych wcześniej wyparzonych słoiczków, natychmiast zakręć wieczkami. Nie trzeba syropu już pasteryzować. Gdy syrop całkiem wystygnie, przenieś go do chłodnej i ciemnej piwniczki.
Stosowanie i właściwości syropu :
Syrop pij 2 - 3 razy dziennie po 1 łyżeczce gdy boli Cię gardło lub męczy Cię kaszel.
Rada :
Kwiaty stokrotki pospolitej zbieramy w pogodny suchy i słoneczny dzień, gdy obeschną już z porannej rosy. Pamiętaj, aby kwiaty zbierać z dala od dróg o dużym natężeniu ruchu, dużych zakładów przemysłowych, a także z dala od upraw rolniczych, które mogą być opryskiwane środkami ochrony roślin.
Życzę dużo zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz