niedziela, 21 czerwca 2020

Napój imbirowy odchudzający i dodający energii.







Składniki :
4 - 5 cm kawałek świeżego korzenia imbiru
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
1 - 2 łyżki miodu naturalnego
świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
Sposób wykonania :
 Imbir dokładnie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Obieramy cieniutko ( najlepiej małą łyżeczką ) ze skórki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobniutko siekamy nożem na małe kawałeczki. Starty imbir wsypujemy do czystego słoja, zalewamy przegotowaną ciepłą wodą , słój przykrywamy wieczkiem ( nie musi być bardzo szczelnie ) i odstawiamy na około 20 - 30 minut do naciągnięcia. Po tym czasie dodajemy do słoja miód, kurkumę , świeżo wyciśnięty sok z cytryn oraz szczyptę pieprzu cayenne. Całość dokładnie mieszamy, słój ponownie przykrywamy pokrywką i odstawiamy jeszcze na 10 - 15 minut. Po tym czasie napój jest gotowy do picia.

Stosowanie :
 Napój pij rano raz dziennie po 1 szklance. Resztę napoju przechowuj w chłodnym miejscu np. w lodówce. Ta porcja napoju wystarczy Ci na 4 dni, potem możesz zrobić nową.
Właściwości napoju imbirowego : 
 Napój ten przyśpiesza metabolizm, wspomaga pracę trzustki oraz wątroby, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w naszym organizmie i nie dopuszcza do powstawania obrzęków na nogach. Dodatkowo kurkuma w połączeniu z pieprzem cayenne ma także właściwości antynowotworowe. Ważne jest, aby pić ten napój systematycznie, wtedy osiągniesz oczekiwany rezultat.


  Pamiętaj, blog ma charakter informacyjny, nie zastąpi on wizyty u lekarza lub innego specjalisty. Zawsze przed zastosowaniem tej lub innej kuracji ziołowej skonsultuj się ze swoim lekarzem. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie, nie szkodząc przy tym.


        
    Życzę zdrowia !

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz