piątek, 4 grudnia 2020

Imbirowy syrop na infekcje wirusowe.

 



Składniki :
5 - 7 cm świeżego korzenia imbiru
2 cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu ( najlepiej cejlońskiego )
1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
miód naturalny 

Sposób wykonania :
 Imbir dokładnie umyj pod bieżącą wodą ( najlepiej wyszorować go szczoteczką ). Obierz cieniutko ze skórki ( najlepiej zrobić to małą łyżeczką do herbaty ). Pokrój na drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, robimy to ostrożnie , aby nie skaleczyć sobie palców ! Cytryny umyj dokładnie, sparz wrzącą wodą ( najlepiej cytryny włożyć do sitka i przelać je wrzątkiem np. z czajnika ). Pokrój na plastry, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Wrzuć do większego czystego ( najlepiej wcześniej wyparzonego ) słoika . Do słoika z cytryną dodaj pokrojony imbir, cynamon , pieprz Cayenne oraz tyle miodu , aby całość dokładnie oblepiła się miodem podczas mieszania . Słoik zamknij wieczkiem i odstaw na 3 - 4 godziny w temperaturze pokojowej, w tym czasie składniki się ,,przegryzą''. Następnie syrop wstaw i przechowuj w lodówce .

                                              Stosowanie :
 Podczas infekcji wirusowych przyjmujemy 1 łyżkę stołową 3 - 4 razy dziennie bezpośrednio do ust. Syrop możemy też dodawać do herbaty, herbatek ziołowych lub rozpuścić w ciepłej wodzie. Trzeba tylko pamiętać, aby nie dodawać syropu do gorących napojów .


 

 Artykuł ma charakter informacyjny, nie zastąpi on wizyty u lekarza lub innego specjalisty. Zawsze przed zastosowaniem tej lub innej kuracji ziołowej skonsultuj się ze swoim lekarzem. Dobrze jest też zasięgnąć informacji nawet od kilku lekarzy, nie każdy lekarz jest dobrze obeznany w tym czy innym temacie. Warto też poszperać w internecie w sprawdzonych źródłach. W ten sposób będziemy mieć większą wiedzę i prędzej pomożemy sobie, nie szkodząc przy tym.



             
     Życzę dużo zdrowia !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz