Składniki :
2 średnie buraki ćwikłowe
4 łyżki miodu ( najlepiej lipowego )
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania :
Buraki dokładnie umyj, obierz cieniutko ze skórki ( gdy je dobrze umyjesz szczoteczką nie musisz ich obierać ), osusz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Buraczki przełóż do czystego wcześniej wyparzonego i osuszonego słoika. Dodaj płynny miód, wymieszaj, ubij mocno łyżką . Słoik zamknij wieczkiem i odstaw na 12 godzin w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Następnie przecedź zawartość słoika przez gęste sitko lub gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki soku z buraczków. Dodaj do syropu świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Gotowy syrop wlej do słoiczka, szczelnie zamknij wieczkiem, przechowuj w lodówce nie dłużej niż przez 3 dni. W razie potrzeby przygotuj świeżą porcję syropu.
Stosowanie i właściwości :
Pij 3 razy dziennie po 1 łyżce syropu. Syrop ma działanie wykrztuśne, dlatego nie stosujemy go przed położeniem się spać.
Rada :
Jeśli nie mamy miodu możemy zastąpić go cukrem.
Życzę zdrowia !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz